Smetje / afstudeerproject

Smetje is een riso-print zine over smetvrees. Voor mensen met smetvrees, door mensen met smetvrees. En tevens mijn afstudeerproject van St. Joost School of Art and Design.

Het hebben van smetvrees is moeilijk. Het begrijpen van smetvrees doen mensen die het zelf hebben vaak niet eens, laat staan mensen die er geen ervaring mee hebben. Het uitleggen van smetvrees is al helemaal een grote opgave, want hoe doe je dat als het moeilijk in woorden te beschrijven is wat je voelt, denkt en ziet?

In Smetje verbeeld ik wat het hebben van smetvrees inhoudt, aan de hand van vergelijkingen, metaforen, en persoonlijke verhalen van mensen met smetvrees. Ik maak het begrijpelijk – voor mensen die het zelf hebben, maar ook voor mensen die dichtbij hen staan en hun naaste beter willen begrijpen.

Door het mixen van tactiele en digitale technieken als droge naald etsen, Toyobo printen en riso printen, wordt de angst en viezigheid voelbaar door het papier. Met het ervaren van de zine in de installatie kun je nog dichter bij het gevoel komen dat mensen met smetvrees ervaren.

Heb je interesse in het aanschaffen van Smetje? Het is nog steeds te koop! Niet meer in de riso versie, maar in een minstens net zo mooie uitgave. Neem contact met me op! Je vindt mijn gegevens via de contact-pagina.